Чи безпечне фарбування волосся?

Всі любителі експериментів знають: зміна зачіски і кольору волосся - найпростіший спосіб внести у своє життя різноманітність. Ми з цим не сперечаємося, просто хочемо розібратися, наскільки подібні перетворення безпечні і як часті фарбування впливають на волосся.

Як «працюють» фарби для волосся

Почнемо з того, що кожна волосина складається з трьох шарів:

медула - це мозкова речовина, через яку в волосся надходить харчування;

кортекс - основна речовина, яке надає волоссю міцність і еластичність;

кутикула - захисний шар, який складається з кератинових лусочок.

Для того щоб змінити колір, фарбувальний пігмент повинен потрапити всередину волосини, тобто трохи порушити його кутикулярний шар. Кутикула розкривається тільки в умовах високого pН: при значеннях від семи і вище. Кислотність шкіри голови становить 4,5-5,5 pH. Тому для того, щоб пігмент проник в волосся, в барвники додають лужні або кислотні компоненти. Аміни - похідні аміаку, це лужний компонент, який зустрічається у фарбах найчастіше. Він підвищує pH настільки, що в волосся може проникнути та кількість штучного пігменту, якого вистачить, щоб змінити колір волосся на кілька тонів.

- Не дивлячись на те що для здоров'я людини фарбування не представляє зовсім ніякої небезпеки, та шкода для волосся все ж можлива. Але якщо ви йдете до хорошого перукаря, ця шкода буде мінімальною.

Існує чотири категорії барвників: аміачні, з похідними аміаку, безаміачні і барвники прямої дії. Аміак необхідний для того, щоб зробити волосся світліше або отримати стійке фарбування. Для цього аміак повинен проникнути в волосся, частково порушити його кутикулярний шар і окислити натуральний пігмент. Фактично нам потрібно «розчистити майданчик» і на звільнене поле висадити своїх «хлопців» - штучний пігмент. Якщо все робити професійними барвниками з невеликою кількістю аміаку та у майстра, який грамотно працює з оксидами, то шкоди для волосся буде зовсім незначним.

Яку фарбу вибрати?

Фарба для волосся - це досить нешкідлива суміш хімічних компонентів. По суті, будь-який барвник змінює колір волосся, але принцип роботи кожного трохи відрізняється. Вибір залежить від того, який колір ви хочете отримати і як довго повинна триматися фарба.

Перманентна аміачна фарба

У перманентних фарбах, крім аміаку або його замінника, обов'язково є перекис водню. Аміак допомагає розкрити волосяну кутикулу, а окислювач частково вимиває природний пігмент і проявляє колір барвника. За допомогою такої фарби можна змінити колір на кілька тонів, повністю зафарбувати сивину або навіть освітлити волосся.

За рахунок того, що аміак дозволяє барвнику проникнути дуже глибоко, перманентні фарби неможливо змити. Тому якщо ви захочете повернутися до свого натурального кольору, вам доведеться чекати, поки волосся знову відросте.

Перманентні фарби більше інших ушкоджують захисний шар волосини: кутикула розкривається, але природного механізму закрити її не існує. Крім того, окислювач разом з пігментом вимиває з волосся живильні речовини. Тому якщо ви вибрали таку фарбу, то потрібно пам'ятати про спеціальний догляд. Мінімум - кислотний шампунь і незмивний кондиціонер. Шампунь допоможе відновити pH, а кондиціонер «пригладить» кутикулу і захистить волосся від впливу навколишнього середовища.

- Фарби з замінниками аміаку можуть бути навіть агресивніше аміачних. Тому якщо вам говорять, що можна зробити волосся світліше за допомогою без аміачної фарби, знайте: там точно є або аміакозаменітелі, або похідні аміаку.

Напівперманентна безаміачна фарба

Для тих, хто хоче більш м'якого впливу на волосся, є напівперманентна фарба. Вона не руйнує структуру волосся, проте після того, як ви раз п'ять помиєте голову, колір почне тьмяніти. Так як в складі таких фарб немає аміаку і майже відсутній окислювач, вони не підходять для освітлення: натуральний пігмент просто не вийде прибрати.

- Шкода безаміачних фарб майже невідчутна. Більш того, в її складі знайдеться купа компонентів, які після фарбування зроблять волосся ще якісніше, ніж вони були. Але фарби без аміаку можуть тільки тонувати волосся, створюючи відтінки тон в тон або темніше.

Барвники прямої дії

Цей тип фарб, мабуть, самий безпечний. Барвники прямої дії випускаються у вигляді відтінків шампунів, пінок, масок і навіть крейди. У таких кристалах вже є готовий пігмент - його потрібно тільки нанести на волосся. Через те, що немає необхідності проявляти колір, вам не знадобляться додаткові окислювачі, які б шкодили волоссю. У кристалах прямої дії є кислотні компоненти, але вони не розкривають кутикулу, тому волосся забарвлюється поверхнево. Таку фарбу легко змити водою.

- Барвники прямої дії - абсолютно нешкідливі для волосся. Вони покривають волосся захисною плівкою, в якій міститься колір, запобігаючи тим самим вторгнення в їх структуру. Після такого барвника волосся гладкі, блискучі і насичені.

Часи, коли в фарбу для волосся додавали свинець, а фарбування могло завдати реальної шкоди здоров'ю, пройшли. І навряд чи хтось буде по ним нудьгувати. Сьогодні кожен може виглядати так, як хоче, а в руках тлумачного майстра ваше волосся завжди буде у безпеці.

2020-02-28T16:14:52+00:00